Wie hier een heel gedetailleerde uitleg verwacht over Inox, is er aan voor de moeite. Dan verwijs ik je met veel plezier door naar de Wikipedia pagina. Hier vind je een beknopte versie (lees: met verstaanbare woorden), met vooral toepassingen en ideeën voor in je eigen interieur of bedrijf.
Inox of RVS is een verzamelnaam voor de versmelting van verschillende soorten metalen, waarvan het grootste gedeelte ijzer. Na een reeks behandelingen, bekomt inox zijn grootste eigenschap. Het roest niet in normale omstandigheden. Behoort het koken van een maaltijd voor mijn 12 kleinkinderen nog tot “normale” omstandigheden? Ja, wees gerust.
Inox kan roesten wanneer het met chloorhoudende producten in aanraking komt, of door vervuiling van roestend ijzer of staal. Net als bij aluminium kan er door overdracht roestplekken ontstaan (zie eerder blogbericht).
Inox is op vlak van kleur gelijkaardig aan aluminium. Wil je het verschil (her)kennen? Op vlak van gewicht merk je een groot verschil. Inox is veel zwaarder dan aluminium.
Inox gebruiken we vaak als keukenbekleding: werkblad, dampkap, … Omwille van de hygiënische redenen en slijtvastheid, vind je inox vaak terug in de voedingssector en de horeca. Bij je thuis kan je bijvoorbeeld ook inox gebruiken als grondstof voor je trapleuning of brievenbus.
Inox is een prachtig metaal, dat enkele voorzorgsmaatregelen vergt om de levensduur te bewaren. Zo mag je nooit inox reinigen met een schuurspons, maar gebruik je altijd een zacht doek of spons, met een speciaal inox reinigingsproduct. Behandel tijdens het reinigen je inox oppervlak zoals een “babypoepje”. Je mag zelfs babyolie gebruiken (en dit is geen grap).
Na het reinigen neem je best een handdoek in de hand, om het oppervlak te drogen. Op deze manier krijg je geen kalkafzetting. Hardnekkige kalkaanslag moet je verwijderen met azijnwater. Voila, tot daar het tante-Kaat-bericht.
Aluminium vs Staal | Draai of schuifpoort?
mail@lastamar.be
+32 9 396 80 08
BE 0538.659.212
Spieveldstraat 45 | 9160 Lokeren
Industrieterrein E17/3