Aluminium vs Staal

Aluminium en staal zijn vaak gebruikte materialen in de metaalindustrie. Je hebt er ongetwijfeld over gehoord: buren of vrienden die een poort laten plaatsen of een interieurmeubel kochten. Je hoort hen zeggen: een aluminium poort of een stalen deur. Maar welk materiaal er onder de afwerkingslagen zit, zie je meestal niet met het blote oog.

We kunnen ons inbeelden, wanneer je niet in de metaalwereld zit, je geen gek figuur wilt slaan, wanneer het over aluminium of staal gaat. Vandaar, ons blogbericht to the rescue!

Staal roest. Dat is de bekendste eigenschap. Hierdoor moeten we het metaal behandelen met verf of een coating. Aluminium is bestand tegen weersomstandigheden en roest niet. Opgelet: wanneer aluminium in contact staat met roestend staal, zullen er ook op aluminium roestplekken verschijnen! Wees dus aandachtig wanneer je bijvoorbeeld je roeste kruiwagen tegen je aluminiumpoort parkeert.

Ben je fan van magneetjes? Dan kan je deze alleen gebruiken bij staal. Aluminium is niet magnetisch. Zonde van al die handgemaakte liefste-mama- en coolste-papa-magneetjes van je kids.

Aluminium is een heel licht metaal, dat toch nog sterk is. Staal is veel compacter, zwaarder maar ook sterker. Het uit zich zelfs in de kleur: aluminium is bleek en helderder, terwijl staal donker oogt.

Daarnaast is aluminium kneedbaarder en elastischer dan staal. Hoewel je dit met een korreltje zout moet nemen. Gezien wij in ons bedrijf nog geen Popeye te pakken kregen, moeten we zowel voor staal als voor aluminium beroep doen op ons machinepark om de metalen te bewerken.

Staal is taaier dan aluminium, maar tijdens het verwerkingsproces vergt het speciale aandacht voor scheuren. Staal is beperkter in het aannemen van vormen dan aluminium.

In de luchtvaart gebruikt men voornamelijk aluminium omwille van het gewicht. In de scheepvaart wisselt het af, bekijkt men vooral de toepassing van het schip.

“En de voor mij belangrijkste toepassingen dan?” hoor ik je denken. Bij interieur ontwerpen geven we de voorkeur aan staal. Bijvoorbeeld stalen deuren gecombineerd met glas of een salontafel gecombineerd met hout. De profielen kunnen we mooi strak en dun houden, terwijl een “eenvoudige” afwerkingslaag volstaat. Met eenvoudige bedoelen we een aantal verflagen die we in onze eigen spuitcabine kunnen aanbrengen. Voor ontwerpen buiten, zoals poorten, hekken, omheining, tuinmeubelen, raden we aluminium aan. Dit is in grondstof duurder in aankoop, maar kunnen we ook met verf zelf afwerken. Wanneer de constructie het niet toelaat, of jij een echte voorliefde hebt voor staal, dan moet dit staal behandeld worden tegen corrosie, bijvoorbeeld door te poederlakken. Dan is de grondstof wel goedkoper dan aluminium, maar is de eindafwerking duurder.

Gelukkig zijn wij er om je doorheen dit hele proces te begeleiden. We maken voorstellen en houden vooral rekening met je budget en smaak. Dankzij onze expertise in deze metalen, kun je volop je eigen ideeën en dromen vertellen, waarbij wij de technische en creatieve kant bekijken. Na ons kennismakingsgesprek kun je bij je familie, buren en vrienden voluit vertellen over de uitwerking van jouw project. Wij inspireren je zodanig met onze kennis en passie voor jouw project, dat je gegarandeerd aan anderen je verhaal wilt doen!

Kijk je momenteel rondom je en zie je een komend project voor je?

Hoe herken je inox? ->

mail@lastamar.be
+32 9 396 80 08
BE 0538.659.212

Spieveldstraat 45 | 9160 Lokeren
Industrieterrein E17/3