HOE WERKT EEN SCHUIFPOORT?

Dit blogbericht bevat voor sommige onder jullie een klein wist-je-datje, voor andere misschien eerder een heus aha-zo-zit-dat-moment.

We spreken van een schuifpoort wanneer de poort naar links en/of rechts verloopt bij het openen en sluiten. De poort kan in haar geheel bewegen (wat meestal het geval is) op opgesplitst in twee delen openen.

Een schuifpoort kunnen we zowel vrijdragend als op rails installeren. Een vrijdragende constructie heeft een eleganter uitzicht en kunnen we gemakkelijk installeren bij een oprit met grind of kasseien. Hierbij is het minder van belang dat de ondergrond volledig vlak ligt. De oprit hoeven we niet open te breken.

Helaas zijn niet alle automatische hekkens geschikt voor een vrijdragende constructie. Bij hele zware modellen omwille van de uitvoering, het ontwerp of de grootte kiezen we best voor een systeem op rail. Op deze manier is de beweging minder belastend voor de motor (wat een duur onderdeel is van een elektrisch hekken). Er bestaan uiteraard veel zwaardere en dure motoren, maar wij hebben je beloofd om eerlijk te zijn.

We plaatsen een rail verzonken in je oprit en de poort loopt op wielen. Wanneer je de poort manueel wenst te openen, vergt dit systeem heel wat minder kracht dan de vrijdragende poort. Het vergt iets meer onderhoud, want de rail moet je nu en dan uitkuisen (hieronder verstaan we met een borsteltje uitvegen, niet opblinken en simoniseren. Dus dat valt uiteindelijk wel mee).

Een schuifhekken heeft twee “startblokken”. De palen staan aan weerszijden van de oprit. Het betreft telkens een brugvormige paal, waartussen de poort beweegt.

Een automatisch hekken heeft een tegengewicht nodig. (Helaas heeft de natuur bij ons volwassenen ook natuurlijk tegengewicht ingebouwd…) Je merkt dat een schuifpoort langer is dan wat enkel nodig is om de oprit af te sluiten.

We spraken eerder over de veiligheid bij een poort.

Verder hebben we een bediening en elektriciteit nodig. De sturing krijgt signaal van de afstandsbediening, codeklavier en/of openingsknop en stuurt de opdracht door naar de motor. Het elektrische hekken zal openen of sluiten. Wanneer echter iemand voor de sensor loopt, zal deze laatste het signaal overheersen. Het hekken stopt of opent opnieuw (afhankelijk van de instellingen).

mail@lastamar.be
+32 9 396 80 08
BE 0538.659.212

Spieveldstraat 45 | 9160 Lokeren
Industrieterrein E17/3