Poorten juridisch

Gezien je op deze pagina terecht komt, veronderstellen we dat je toch enigszins plannen hebt om een schuif- of draaipoort te plaatsen, gecombineerd met de wetenschap dat wij al jouw wensen en grillen kùnnen uitvoeren (daarom nog niet wìllen uitvoeren), moeten we eens een “klapke” doen over wat mag en wat niet.

Vooraleer je ons gaat bekijken als de strenge juf/meester vooraan in de klas, met stereotiep een bril halfweg de neus en een krijtje in de hand, willen we erop wijzen dat de spelregels niet door onszelf gemaakt werden. Dus, please don’t shoot the messenger!

Bij het plaatsen van een hek, poort of omheining moeten we rekening houden met:

  1. Vergunningsplicht.
  2. Eigendomsgrenzen en afspraken met buren.
  3. Erfdienstbaarheid van doorgang.
  4. Veiligheidsnormen bij automatische poorten.
  5. Privacywetgeving bij camerabewaking.
  6. Lokale voorschriften bij nieuwbouw of renovatie.

Wij zijn specialist in het plaatsen van geautomatiseerde schuif- en draaipoorten in aluminium. We informeren onszelf omtrent dit thema en verkondigen daarna het woord (zoals echte predicanten, alleen de lederen sandalen en het lange kleed houden we voor bekeken).
Voor echte volwaardige legale ondersteuning over hekkens, poorten en omheiningen verwijzen we je verder naar een advocaat gespecialiseerd in die materie. Voila, dat was de veiligheidsboodschap, te vergelijken met “opgepast, geld lenen kost ook geld”.

1. Vergunningsplicht voor poorten en omheiningen

In België gelden specifieke regels rond stedenbouwkundige vergunningen voor het plaatsen van een poort of omheining. De exacte regels verschillen per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Wij concentreren ons op Vlaanderen, want onze Franssprekende vaardigheden zijn niet voldoende ontwikkeld.

  • Een vergunning is niet nodig voor een afsluiting of poort tot 2 meter hoog, zolang de afsluiting zich op je eigen grond bevindt en niet aan een beschermde woning grenst.
  • Is de poort hoger dan 2 meter of plaats je ze aan een perceel dat geklasseerd is, dan is een stedenbouwkundige vergunning verplicht.
  • Voor omheiningen aan de straatzijde gelden vaak strengere regels. Het is mogelijk dat je een vergunning nodig hebt bij wijzigingen die het straatbeeld beïnvloeden.

Tip: Controleer altijd de stedenbouwkundige voorschriften bij je gemeente om verrassingen te vermijden.

Samenvatting: indien je van plan bent een poort te plaatsen aan de oprit van je buren met een hond die steevast zijn dr*l ergens op het voetpad legt, met een automatisatie waar ook jij controle over hebt, dan raden we je aan om eerst langs de stedenbouwkundige dienst te lopen.

2. Grenzen van het eigendom

Wanneer je ons een hek of een schuifpoort doet plaatsen, moet je rekening houden met de exacte grens van je eigendom. Een afsluiting moet binnen je eigen perceel geplaatst worden, tenzij er een akkoord is met de buren. Hierbij spreken we niet over een vage ja-knik op de jaarlijkse zomerbbq van ’t straat, met de nodige strohoedjes, cocktails en “laat de zon in je hart” op de achtergrond. Er is een duidelijk overleg (op een helder moment) nodig met een schriftelijke toestemming.

Het recht om een scheidingsmuur of -hek te plaatsen zou in het Burgerlijk Wetboek artikel 663 staan, maar dit hebben we niet zelf gecontroleerd, want wetteksten zijn te saai voor ons.

Tip: wil je burenruzie vermijden? Zorg ervoor dat je met je buren communiceert en de perceelgrenzen duidelijk laat opmeten door een landmeter-expert (zoals toffe pee Landmeter Tom).

3. Erfdienstbaarheid en toegang

Sommige percelen hebben te maken met een erfdienstbaarheid van doorgang. Dit houdt in dat buren of derden een recht van doorgang hebben over jouw oprit of terrein. Bij het plaatsen van een automatische schuif- of draaipoort moet dit recht altijd respecteren.

Voorbeeld:

  • Een buur heeft recht om je oprit te gebruiken om zijn perceel te bereiken. Een afgesloten poort mag dit recht niet belemmeren. Dus ofwel geef je die buurman de toegangscode van jouw automatisatie, ofwel (en nu spreken we volledig tegen onze eigen winkel) kan je geen poort plaatsen.

4. Automatische poorten en veiligheid

Automatische schuif- en draaipoorten moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen om ongevallen te voorkomen. Gelukkig werken we uitsluitend met erkende leveranciers en zijn alle motoren en onderdelen van de automatisatie CE gekeurd. Geen Chinese brol dus.

    Bij Lastamar helpen we onze klanten met het nodige onderhoud, zodat al die onderdelen veilig kunnen blijven werken.

    5. Privacy en camerabewaking

    Indien je een automatische poort combineert met camerabewaking, moet je rekening houden met de privacywetgeving (GDPR). Hierbij draaien we achter de schermen eventjes met onze ogen, zoals een dochter doet wanneer je zegt dat ze met die outfit niet naar school kan en mag. We zijn persoonlijk geen fan van het gehele GDPR-circus, maar ja, wat kunnen we eraan veranderen? Niets. Vandaar het enkel met onze ogen draaien 😉

    Kort gezegd:

    • Camerabewaking mag enkel je eigen eigendom filmen en niet de openbare weg of het perceel van de buren.
    • Een duidelijke melding dat er camerabewaking plaatsvindt (bijvoorbeeld met een pictogram) is verplicht. Hou er rekening mee: wanneer je een stickertje op je schuif- of draaipoort kleeft, die mettertijd verbleekt. Hou dit dus in de gaten!

    6. Hekken bij nieuwbouw of renovatie

    Bij nieuwbouwprojecten of grote renovaties gelden vaak extra regels rond afsluitingen en poorten. Gezien je voor zo’n type project moet beroep doen op een architect, geef je best ineens je wens voor een poort ook al mee:

    • Deze moeten meestal worden opgenomen in de omgevingsvergunning.
    • Lokale stedenbouwkundige verordeningen kunnen bijkomende eisen opleggen.

    Bij Lastamar staan we je graag bij met advies over de juridische (zie eerder, tot op een bepaalde hoogte) en technische aspecten van je project. Zo ben je zeker dat je poort niet alleen functioneel en stijlvol is, maar ook volledig conform de wetgeving. We beloven geen juridisch-uurloon aan te rekenen 😉

    Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of bijkomende informatie!

    Hoekenwerk| Volgende