Dit en de volgende blogberichten (we maken er een mini-soap van) draaien rond de afwerking van onze elektrische poorten. Wanneer Benjamien bij jou langskomt om je project te bespreken, hoor je hem ongetwijfeld over galvaniseren, metalliseren, poederlakken, spuiten,… Die eerste twee termen zijn geen heavymetal bands, hoewel het er ons wel aan doet denken, en de laatste twee hebben niets te maken met de beauty-wellness-sector. Laat ons toe je deze termen uit te leggen in gewone (met misschien hier en daar wel wat humor) taal. Hier gaan we: galvaniseren
Door metaal te galvaniseren, willen we een hogere corrosiebescherming bereiken, de corrosievastheid van het metaal verhogen. We gaan als het ware een heel dun laagje zink bovenop het metaal gaan leggen, om te verhinderen dat het metaal roest.
Wanneer je galvaniseren gaat Googlen, verschijnt heel veel technische uitleg. Er bestaan inderdaad verschillende technieken, maar die gaan we je besparen. Wanneer wij spreken over het galvaniseren van je automatisch hekken of een trapleuning, dan bedoelen we warmbad-galvaniseren. Het is de techniek die het nauwst aansluit bij onze toepassingen en we voelen ons er het best bij. Stel jezelf een gigantisch groot bad voor, met hete zinkvloeistof. (Heb je nu net als ik zin in een dagje spa-verwennerij?) De metalen constructie wordt hierin ondergedompeld. Er ontstaat een chemische verbinding tussen het staal en de zink en er vormt zich een nieuwe buitenste laag, de beschermlaag.
Wist je dat om de onderdompeling correct te kunnen uitvoeren, wij aan de constructie voorbereidend werk hebben? Er moet tussen iedere buisverbinding een gaatje zitten. Dat zit inwendig in de constructie en dat is van buitenaf niet zichtbaar. We voorzien ook nog een aantal uitwendige gaatjes, op strategische plaatsen, zodat ze minder opvallen. Het netwerk van al deze gaatjes moeten ervoor zorgen dat de lucht die in de stalen buizen zitten kan ontsnappen. Het hete bad warmt de lucht in die buizen op, die zet uit en kan de metalen constructie doen ontploffen, geheel James Bond gewijs. Anderzijds moet de zink vloeistof ook de binnenkant van de constructie kunnen behandelen. De gaatjes kunnen we achteraf niet meer dichtlassen, want je kan op gegalvaniseerd staal heel moeilijk lassen.
Waarom deze extra kost? Wanneer je staal niet behandeld, gaat het roesten. Je kan fan zijn van die roeste kleur, maar weet dat het roest laag per laag dieper kruipt en je constructie heel zwak maakt. (opgelet Cortenstaal is hier speciaal voor gemaakt en heeft als gevolg andere eigenschappen).
Gegalvaniseerd staal blijft “bloot”. Het is heel moeilijk om er op een later tijdstip nog een kleurtje bovenop te zetten met verf of lak. De constructie krijgt een heel typisch gegalvaniseerd uitzicht. Het doet denken aan een futuristisch-leger-camouflage-patroon…
mail@lastamar.be
+32 9 396 80 08
BE 0538.659.212
Spieveldstraat 45 | 9160 Lokeren
Industrieterrein E17/3